Hulst-Vestingstad

De Heilige Willibrordusbasiliek stamt uit de 13e eeuw en heeft in de loop der eeuwen heel wat veranderingen ondergaan. Dit is voornamelijk te zien aan de markante toren, die een aantal keren is verwoest. De toren bestaat uit 4 afzonderlijke delen. Het 1e gedeelte, vermoedelijk uit de 13e/14e eeuw, gaat grotendeels schuil onder het dak van de kerk. Van de in 1402 gebouwde achthoekige toren is enkel de onderste verdieping overgebleven. Het gedeelte tussen de balustrade en de wijzerplaten is een restant van de door architect Cuypers gebouwde toren. De Basiliek herbergt enkele fraaie grafzerken, schilderijen en oude mariabeelden.

De markante torenspits In de oorlog is de toren van de Basiliek voor het laatst verwoest. De betonnen bekroning die nu de kerk siert, is in 1957 op de toren geplaatst, naar ontwerp van architect J.Brouwer met de naam “de Prediker”. De markante spits, die in een heel andere stijl is gebouwd dan de rest van het gebouw, roept regelmatig discussie op.

Gebrandschilderde ramen Bij zonnig weer is het kleurenspel door de met de hand gebrandschilderde ramen werkelijk adembenemend. Het authentieke raam zit boven de hoofdingang. In de kerk is nog een oud Vlaams orgel aanwezig.

Het Stadhuis aan de grote markt is in de periode 1528-1534 opgetrokken uit de grondvesten van de in 1485 door brand vernielde gotische “Halle”. Het historische stadhuis herbergt fraaie kunstvoorwerpen, die een bezichtiging zeker waard zijn. In de Raadzaal van het Stadhuis bevindt zich het schilderij van Cornelis de Vos “Gezicht op Hulst” uit 1628. In de trouwzaal hangt het schilderij “De Gerechtigheid” van Jacob Jordaens.